Technologiczne wsparcie dla zakładów gastronomicznych

Technologiczne wsparcie dla zakładów gastronomicznych

Wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z żywnością, konieczne jest przestrzeganie wszystkich dedykowanych działowi gastronomiczno-produkcyjnemu przepisów. Dotyczy to nie tylko obowiązku zachowania czystości w miejscu pracy, ale także odpowiednich warunków przechowywania wszelkich produktów oraz troska o ich właściwe zabezpieczenie już po ich przetworzeniu.

Świeżość to podstawa - urządzenia chłodnicze

Chyba w żadnej innej dziedzinie gospodarki jak właśnie w sektorze spożywczym nie przywiązuje się tak wielkiej wagi do urządzeń chłodniczych. Magazyn spożywczy, hala produkcyjna, zaplecza gastronomiczne w hotelu czy restauracji nie mogą bezpiecznie oferować swoich produktów, bez specjalistycznego wyposażenia, jakim są agregaty chłodnicze. Odpowiednie zabezpieczenie żywności przed psuciem polega bowiem w dużym stopniu na utrzymaniu odpowiednio niskiej temperatury w miejscach jej składowania. Nawet podczas kontroli sanepidu przeprowadzający kontrolę może poprosić o udostępnienie do wglądu nie tylko samych urządzeń, ale też prowadzonej dokumentacji na temat ich pracy.

Nie do rozbicia - laminacja szkła

W przypadku urządzeń gastronomicznych i przemysłowych łatwo o znalezienie związków między stosowanymi w obrębie jednej branży technologiami. Za przykład posłużyć tu mogą właśnie wykorzystujące wspomniane wcześniej agregaty chłodnicze witryny gastronomiczne czy lodówki przemysłowe. Jak każdy sprzęt, tak i chłodziarki mogą ulec pewnym uszkodzeniom, które nie tylko uniemożliwią dalsze pełnienie funkcji urządzeniu, ale też może doprowadzić do uszkodzenia ciała osoby, która w pobliżu takiego urządzenia akurat się znajdzie. Wyobraźmy sobie, że z rozmachem uderzamy jakimś przedmiotem w witrynę chłodniczą, która, jak wiadomo, jest powierzchnią przeszkloną. Co, jeśli ją uszkodzimy i nie tylko powstanie w szybie pęknięcie, ale całość rozpadnie się w drobny mak? Aby do tego nie dopuścić, producenci tego rodzaju sprzętu, wykorzystują w całym procesie piec do laminowania szkła, który za pomocą odpowiedniej membrany, pozwala na trwałe łączenie ze sobą kilku szklanych warstw. Dzięki temu wstawiane do urządzeń typu przemysłowego szyby, są nie tylko wyjątkowo odporne na uszkodzenia, ale też w razie zaistnienia takiej sytuacji nie ulegają one rozpadowi na mikroskopijne kawałki.

Gotowe do odbioru - urządzenia pakujące

Dziś, gdy nawet zakupów na obiad dokonujemy w pośpiechu i odmierzanie potrzebnych ilości produktów wydaje się stratą czasu, wiele osób z radością przyjmuje dostępne w sprzedaży artykuły spożywcze porcjowane. Zapakowane próżniowo wędliny, sery, nawet całe dania, można kupować bez obawy o to, że mogły zostać tknięte czyjąś dłonią. Można też przed otwarciem przechowywać je bezpiecznie w lodówce, aż do daty wskazanej na opakowaniu. Jednak nie na tym porcjowana sprzedaż się kończy. Kupowanie pożywienia na wynos w punktach gastronomicznych jest już od dłuższego czasu powszechnym zjawiskiem. To dlatego coraz więcej przedsiębiorców zaopatruje swoje punkty w automaty do pakowania żywności. Tego typu praktyka pozwala na zwiększenie sprzedaży i zdobycie stałych klientów, którzy w biegu odbierać będą swoje ulubione dania na wynos.