Ciekawe urządzenia - produkcja, pakowanie i przechowywanie żywności

Ciekawe urządzenia - produkcja, pakowanie i przechowywanie żywności

Zarówno produkcja, jak i magazynowanie żywności to dziedziny, w których stosuje się obecnie wiele specjalistycznych, niespotykanych nigdzie indziej urządzeń. Niektóre z nich są jedynie odpowiednio modyfikowane, inne są z kolei rozwiązaniami dedykowanymi. Dzisiaj przyjrzymy się tym powiązanym z pakowaniem i magazynowaniem.

Automaty i maszyny pakujące

Nowoczesne automaty do pakowania żywności można spotkać dziś w praktycznie wszystkich zakładach produkcyjnych sektora spożywczego. Zarówno w tych dużych, w pełni zautomatyzowanych, jak i w tych mniejszych, produkujących bez zastosowania linii produkcyjnej czy zaawansowanej automatyki. Przekrój urządzeń jest tu ogromny, od ręcznych zgrzewarek tacek, przez zgrzewarki automatyczne, aż po maszyny typu flow pack, pozwalające na osiągnięcie wydajności nawet do 200 opakowań na minutę. Wszystkie z nich łączy jedno, są niesamowicie praktyczne, pozwalają znacznie usprawniać produkcję i drastycznie minimalizować koszty.

Produkcja opakowań

Kolejnymi urządzeniami, bez których szybkie i skuteczne pakowanie nie byłoby możliwe, są termoformierki. To niezwykle wszechstronne maszyny pozwalające na formowanie dowolnych elementów metodą próżniową. W przemyśle spożywczym stosuje się je m.in. do produkcji opakowań na nabiał - czyli kubków na śmietanę, jogurty i serki. Oprócz tego pozwalają jednak też na wytwarzanie talerzy czy kubków jednorazowych, opakowań na kosmetyki i wielu innych elementów, nie tylko tych służących do pakowania. Termoformierek używają zazwyczaj przedsiębiorstwa produkujące opakowania, zdarza się jednak, że korzystają z nich też zakłady produkcyjne, szczególnie te wytwarzające na dużą skalę. Technologia ta często też jest łączona ze wspomnianą już automatyką pakującą.

Lodówki w skali przemysłowej

Ostatnim rozwiązaniem, któremu się przyjrzymy, są przemysłowe komory chłodnicze, czyli całe pomieszczenia lub magazyny utrzymujące niskie temperatury. Stosuje się je powszechnie w zakładach produkcyjnych, ale w nieco mniejszej skali także w supermarketach i restauracjach. Jednymi z głównych elementów odpowiadających za działanie takich komór są profesjonalne, wysokowydajne agregaty chłodnicze, które można spotkać na zewnątrz każdego większego sklepu spożywczego. Takie rozwiązania pozwalają przechowywać duże ilości żywności wymagającej warunków chłodniczych. Zarówno dla produkcji, jak i handlu czy usług gastronomicznych są więc kluczowe.

Technologii stosowanej w produkcji, pakowaniu i magazynowaniu żywności zawdzięczamy dostęp do świeżych produktów. To ona odpowiada w dużej mierze za nasz codzienny komfort.